Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ

Πως θα φτάσετε.
Από τον Ισθμό παίρνοντας τον δρόμο δυτικά, παλαιά εθνική προς Άργος -Ναύπλιο φτάνετε μετά από 30 λεπτά στα Δερβενάκια (σταθμός ΟΣΕ ), στρίβεται αριστερά στην ρεματιά και ανεβαίνοντας σε 3-4 λεπτά φτάνουμε στην ιστορική περιοχή όπου δεσπόζει το μνημείο του Θ. Κολοκοτρώνη . Από το σταθμό του ΟΣΕ ο δρόμος δεξιά οδηγεί στην Νεμέα που είναι περιοχή παραγωγική φημισμένη για τα ωραία κρασιά της. Η προσέγγιση είναι το ίδιο εύκολη και από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου— Τριπόλεως (δεύτερη έξοδος μετά τα διόδια Σπαθοβουνίου).

Ανεβαίνοντας σήμερα ο επισκέπτης στα στενά των Δερβενακίων αντικρίζει μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο το ιστορικό εκκλησάκι του Αι—Σώστη. Το παλιό ναίδιο ήταν κτίσμα του 1700 μ.Χ.
Εκεί το 1822 κατά την παραδοση ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προσευχήθηκε πριν και μετά την ιστορική μάχη με τον Δράμαλη. Μάλιστα η παράδοση αναφέρει πως όταν ο γέρος του Μοριά νίκησε την στρατιά του Δράμαλη και έτρεψε αυτή σε άτακτη φυγή γράφοντας νέες σελίδες δόξας για την πατρίδα μας, και σώζοντας την επανάσταση που βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο, μπήκε στον ναό και είπε “μπρέ Αϊ Σώστη εσύ ήσουν που μας έσωσες».
Εκεί είναι θαμμένο και το κεφάλι και του ιερομόναχου Αρσένιου Κρέστα ή παπά –Αρσένη μαζί με κεφάλια πολλών ακόμα αγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: